Proje Hakkında

Give a Chance, gençlerin sadece kendi yerel gerçeklikleriyle ilgili değil, aynı zamanda iklim değişikliğinden savaş ve silahlı çatışmalar nedeniyle insanların yerlerinden edilmesine kadar küresel ikilemleri de ilgilendiren projeler başlatmalarını sağlamak için onlarla birlikte çalışıyor. Günümüz dünyasında yerel sorunlar iç içe geçmiş olsa da gençlik örgütleri çoğu zaman küresel sorunlara da etki eden ilişkilerinin olduğunu düşünmeden kendi yerel sorunlarına dahil oluyorlar. Gençleri hem küresel dünya hakkında bilinçlendirmenin hem de girişimcilik becerilerini geliştirerek onları kendi toplumlarında değişim yaratanlar olarak nitelendirmenin Güney Akdeniz’de önemli bir etki yaratacağına inanıyoruz.

Gençlik İstatistikleri: BM Genel Sekreteri’nin Gençlik Elçisi’nin Açlık ve Yoksulluk raporuna göre, ayrıntılı olarak açıklamak gerekirse, “Gelişmekte olan ülkelerde gençlerin tahminen 2/3’ü ekonomik potansiyellerini gerçekleştirmiyor” ve “3’te 2’si ülkeler, yoksulluğu azaltma stratejileri veya ulusal kalkınma planları hazırlama sürecinin bir parçası olarak gençlere danışmazlar”. Bu, gençlerin ekonominin dışında kaldığı ve her ne kadar ekonomiyi güçlendiren, nüfusun dinamik ve gelişen kısmı olarak görülseler bile, gerçeğini gösteriyor. Üstelik, projeye dahil olan ülkelerin hiçbirinde (İspanya, Türkiye, Fas ve Tunus) gençler hem ekonomiye hem de işgücü piyasasına katılma becerisine sahip değil.

Gençler, fırsat ortaya çıktığında değişiklik yapma potansiyeline sahiptir. Ancak, bu potansiyeli ortaya çıkarmak ve gençlerin yoksulluğun azaltılmasına katılımını artırmak için, işgücü piyasası ve onlara sosyal girişimcilik becerileri kazandırmak, topluma katılımı artıracak ve hem küresel hem de yerel sorunlara küresel ölçekte etki ederken çözümler sunacaktır. Ayrıca projenin ana konusu olarak sosyal girişimciliğin seçilmesinin nedeni, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gündemini desteklemektir. Dünya Gençlik Raporu: Gençlik Sosyal Girişimciliği ve 2030 Gündemi’ne göre, gençlik sosyal girişimciliğinin sadece istihdamdan daha fazlasını sunabileceği, aynı zamanda gençlerin kimliklerine sahip çıkmaları ve katılımları için alanlar sağladığı ve gençlerin sosyal girişimciliğini destekleyen bir araç olduğu iddia ediliyor. 2030 Gündemi ve gençlik gelişimi.

Bu bağlamda, bu projeyle gençlere kendi fikir ve projelerini kendi topluluklarında hayata geçirebilmeleri için alan sağlamayı, programa dahil olan kuruluşların kapasitelerini artırarak programların geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Kuzey Afrikalı mevkidaşlarımızla Akdeniz’in her iki yakasında Türkiye ve İspanya’da uygulama alışverişinde bulunurken, “Fas ve Tunus”a odaklandık.

Projenin Genel Amacı:

  • Gençlik çalışanlarının kendi topluluklarında önemli olarak tanımladıkları sorunları çözmek için yerel topluluklarla etkileşime geçmelerini sağlarken, gençlerin katılımını ve istihdamını teşvik etmek için gençlerin sosyal girişimciliğini teşvik edecek araçlar geliştirmek.

Projenin Özel Amaçları:

  • Katılımcı ülkelerde sosyal girişimcilik faaliyetlerine katılmak ve bunları uygulamak için gençlik çalışanları ve gençlere yönelik araçlar geliştirmek
  • Her ülkede cinsiyet eşitliği, iklim değişikliği gibi kesişen sorunların yanı sıra genç işsizliği ve genç yoksulluğunu ele almak için sosyal girişimciliğe odaklanan mentorluk sağlamak üzere 8 gençlik çalışanını mentor olarak nitelendirmek
  • 40 gencin girişimcilik becerilerini artırarak kendi topluluklarında fark yaratanlar olmalarını ve kendi topluluklarında fikir yaratmalarını ve başlatmalarını sağlamak
  • Faaliyetlerin uygulanması yoluyla katılımcı ülkelerdeki yerel toplulukların sorunları hakkında farkındalık yaratmak

Proje Kapsamında Uygulanacak İş Paketleri :

İş planı, mantıksal ve zamansal bir sırayla uygulanacak beş iş paketi olarak yapılandırılmıştır. Her iş paketi projenin spesifik hedeflerinden oluşur ve yukarıdaki spesifik hedeflere katkıda bulunur. Bazı iş paketleri sürekli olarak birbirleriyle çalışır ve projenin uygulanması yoluyla birbirlerinin başarısına katkıda bulunur.

İş Paketi 1: Proje Yönetimi ve Koordinasyonu (M1 – M24): İş paketi, proje faaliyetlerinin kaliteli bir şekilde uygulanmasını teşvik eder ve proje faaliyetlerinin başarılı bir şekilde uygulanmasına yönelik hususları içselleştirir.

İş Paketi 2: Eğitim Materyallerinin Geliştirilmesi (M2 – M9) : Bu iş paketi kapsamında etkinliklerin uygulanmasına yönelik eğitim materyalleri ve el kitapları geliştirilecektir. Ortak kuruluşların sosyal bağlamı anlamalarına ve bir sonraki iş paketinde proje faaliyetlerinin başarılı bir şekilde uygulanması için stratejiler geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Bu iş paketi kapsamında aşağıdakiler geliştirilecektir:

A) Sosyal Girişimcilik için Gençlerle İletişim Kuracak Mentorlar için El Kitabı : Bu el kitabı, mentorları eğitmek için kullanılacak ve onlara, katılımcıların faaliyetlerinin kendi topluluklarında uygulanması sırasında mentorluk sürecini uygulama konusunda rehberlik sağlayacaktır.

B) Gençlerin Sosyal Girişimcilik Faaliyetlerini Başlatmasına Yönelik El Kitabı: El kitabı, katılımcılara ülkenin yönergeleri ve sosyal bağlamının yanı sıra program kapsamındaki raporlama gerekliliklerini sunmak için kullanılacaktır. Katılımcılara, yolculukları sırasında karşılaşabilecekleri sorunlarla başa çıkmaları için yollar verirken aynı zamanda faaliyetlerini takip etmelerine yardımcı olacaktır.

C)Çevrimiçi Sanal Modül : Yerel girişimcilik faaliyetlerinin uygulanması için çevrimiçi sanal modül geliştireceğiz ve bu, projeleri aracılığıyla katılımcılarla yapıcı bir şekilde etkileşim kurmamıza yardımcı olacak.

İş Paketi 3: Bir Şans Ver Programı (M8-M20):Bu iş paketi kapsamında geliştirilen eğitim materyalleri, gençlerle uluslararası bağlamda faaliyetlerin uygulanmasında kullanılacak ve mentorların desteğiyle 40 gence sosyal girişimcilik faaliyetlerini uygulayabilecek beceri ve yeterlilikler kazandırılacak. Mentorluk yeterliliği bu iş paketi kapsamında yapılacak ve 8 mentor birlikte çalışacak. 13-19 aylık dönemlerde gençler, mentorlar ve ülke koordinatörleri tarafından desteklenerek faaliyetlerini hayata geçirecekler.

İş Paketi 4: Gençlik Çalışmalarının Küyerelleştirilmesi (M13-M20): Bu iş paketi kapsamında gençler, projenin uygulanması sırasında kazandıkları girişimcilik becerilerini uygulayarak sosyal konulara ilişkin faaliyetlerini hayata geçireceklerdir. Gençlere becerilerini uygulayabilecekleri bir alan sağlayacak. Sonuç olarak proje kapsamında yer alan ülkelerde 2000’den fazla kişiye ulaşılacak.

İş Paketi 5: Kuruluşlara ve Gençlere Küresel Yaygınlaştırma (M1-M24): Bu çalışma paketi, proje sonuçlarının yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır ve ilgili ülkelerde “Değişimi Sürdürme” eğitimleri uygulayarak gençlik çalışanlarına odaklanan faaliyetler gerçekleştirmektedir. Ülkelerdeki en az 40 gençlik örgütünün kapasitelerinin artırılması ve hem program hem de ortak ülkelerde sosyal girişimciliğin kurumsal düzeyde teşvik edilmesi amaçlanıyor.